シンポジウム

2019年農業食料工学会・農業施設学会・国際農業工学会第6部会合同国際大会公開シンポジウム
Public Symposium at 2019 International Joint Conference on JSAM and SASJ, and 13th CIGR VI Technical Symposium joining FWFNWG and FSWG Workshops

テーマ:持続可能な開発目標(Sustainable Development Goals: SDGs) のためのロバストな(Robust:安定した力強い)農業・食料生産
Theme: Robust Agricultural and Food Production for SDGs (Sustainable Development Goals)

主催:
・日本学術会議 農学委員会・食料科学委員会合同 CIGR分科会
・日本学術会議 農学委員会・食料科学委員会合同 農業情報システム学分科会
・日本学術会議 農学委員会・食料科学委員会合同 食の安全分科会
・国際農業工学会 International Commission of Agricultural and Biosystems Engineering (CIGR, Commission Internationale du Génie Rural), Section VI (Technical Section for Bioprocesses)
・農業食料工学会
・農業施設学会
Host Organizations:
・Science Council of Japan, Joint Committees for Agricultural and Food Science, Sectional Committee forCIGR
・Science Council of Japan, Joint Committees for Agricultural and Food Science, Sectional Committee for System Engineering of Agricultural Information
・Science Council of Japan, Joint Committees for Agricultural and Food Science, Sectional Committee for Food Safety
・CIGR Section VI
・Japanese Society of Agricultural Machinery and Food Engineers
・Society of Agricultural Structures, Japan

期日:2019年9月5日(木)13:50~17:20
場所:北海道大学 学術交流会館 講堂(札幌市北区北8条西5丁目)
Date: September 5th(Thursday), 2019 from 13:50 to 17:20
Venue: Hokkaido University Conference Hall (North 8 West 5, North Ward, Sapporo, Japan)

プログラム:
Program: 

総合司会:清水浩,日本学術会議連携会員,京都大学
General Chairperson: Dr. Hiroshi Shimizu, Member of Science Council of Japan (SCJ), Kyoto University

13:50-14:00 開会挨拶
石塚真由美,日本学術会議会員,食の安全分科会委員長,北海道大学
13:50-14:00 Opening remark
Dr. Mayumi Ishizuka, Council Member of Science Council of Japan (SCJ), Hokkaido University

14:00-14:40 基調講演
講演題名:日本学術会議のSDGsに対する取り組み
講演者:渡辺美代子,日本学術会議副会長,科学技術振興機構(JST)副理事
座長:安永円理子,日本学術会議連携会員,東京大学
14:00-14:40 Keynote speech
Presentation Title:Approach toward SDGs by Science Council of Japan
Speaker: Dr. Miyoko O. Watanabe, Vice President of SCJ, Japan Science and Technology Agency
Chairperson: Dr. Eriko Yasunaga, Member of SCJ, The University of Tokyo

14:40-15:20 講演
講演題名:変貌する農業において経済的発展を成し遂げるためのエンジニアリングの果たす役割-国際的展望
講演者:Umezuruike Linus Opara,国際農業工学会(CIGR)会長,ステレンボッシュ大学,南アフリカ
座長:小川幸春,CIGR Section VI委員,千葉大学
14:40-15:20 Speech
Presentation Title:The Role of Engineering in Transforming Agriculture for Economic Development – An International Perspective
Speaker: Dr. Umezuruike Linus Opara,President of International Commission of Agricultural and Biosystems Engineering (CIGR),Stellenbosch University, South Africa
Chairperson: Dr. Yukiharu Ogawa, National Member of CIGR Section VI, Chiba University

15:20-15:40 休憩
15:20-15:40 Tea Break

15:40-16:20 講演
講演題名:国際連合食糧農業機関(FAO)と世界の食の安全-食品ロスと食品廃棄物に着目して
講演者:Charles Boliko,FAO日本リエゾンオフィス代表
座長:川村周三,日本学術会議連携会員,北海道大学
15:40-16:20 Speech 
Presentation Title: The Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) and World Food Security – Targeting Food Loss and Waste
Speaker: Dr. Charles Boliko,Director of Liaison Office in Japan, Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)
Chairperson: Dr. Shuso Kawamura, Member of SCJ, Hokkaido University

16:20-17:00 講演
講演題名:コミュニティベース精密農業の試み
講演者:澁澤栄,日本学術会議会員,農業情報システム学分科会委員長,東京農工大学
座長:近藤直,農業食料工学会会長,京都大学
16:20-17:00 Speech
Presentation Title: Community-based Digital Farming Approaches
Speaker: Dr. Sakae Shibusawa, Council Member of SCJ, Tokyo University of Agriculture and Technology
Chairperson: Dr. Naoshi Kondo, President of The Japanese Society of Agricultural Machinery and Food Engineers, Kyoto University

17:00-17:20 国際農業工学会第20回世界大会2022 in 京都,閉会挨拶
野口伸,日本学術会議連携会員,CIGR分科会委員長,北海道大学 
17:00-17:20 Announcement of The XX CIGR World Congress 2022 in Kyoto, Closing remark
Dr. Noboru Noguchi, Member of SCJ, Hokkaido University